Wytrawna, bezglutenowa tarta z fetą, szparagami, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim, na spodzie z tartego słonecznika |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Składniki na ciasto (foremka na tartę 27 cm)
1/2 szklanki oleju Rapso
1 i 1/2 szklanki słonecznika tartego Kresto
2 jajka L
5 łyżek mąki ryżowej
sól
Nadzienie
600 g jogurtu greckiego
3 jajka L
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
1 i 1/2 łyżki pieprzu czerwonego (całego)
sól
Dodatki
1 pęczek szparagów zielonych
100 g pomidorów koktajlowych
ser sałatkowy typu feta
|
Opis przygotowania: 1. Utrzyj jajka z olejem Rapso na puszysty krem. Dodaj tarty słonecznik oraz przesianą mąkę i migdały. Całość dokładnie wymieszaj.
2. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. W tym celu odwróć foremkę i odrysuj na papierze okrąg. Foremkę wysmaruj olejem, połóż na dno papier i wyłóż ciasto.
3. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia. Foremkę wyciągnij i odstaw na 5 minut.
4. Jajka przeznaczone do nadzienia zmiksuj z jogurtem. Dodaj umyty, pokrojony czosnek niedźwiedzi, pieprz czerwony i 1/2 łyżeczki soli.
5. Całość wylej na ciasto w foremce.
6. Szparagi dokładnie umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Wyłóż na tartę. Pomidory umyj, poprzekrawaj na pół. Ułóż między szparagami.
7. Tartę zapiekaj w piekarniku w temp. 175°C przez ok. 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Podczas pieczenia masa może się lekko wybrzuszyć. Ale po ostygnięciu powinna opaść. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 6039 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |