|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Papryka zapiekana z kaszą orkiszową, kurczakiem i pomidorami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 3 duże papryki czerwone
1 papryczka pikantna
1 pojedyncza pierś kurczaka (ok. 250 g)
1 torebka kaszy orkiszowej marki Halina
1 puszka pomidorów pokrojonych (400 g)
1/2 małej cukinii
1 cebula
1/2 łyżeczki tymianku suszonego
świeży tymianek (opcjonalnie)
2 łyżki dobrego oleju
sól, pieprz
|
Opis przygotowania: 1. Cebulę, papryczkę, kurczaka i cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę.
2. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy ją. Dodajemy kurczaka i dusimy całość ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy: papryczkę, cukinię i suszony tymianek. Całość podsmażamy przez 57 minut.
3. W międzyczasie gotujemy kaszę orkiszową, według zaleceń producenta. Ugotowaną kaszę odcedzamy.
4. Dodajemy kaszę na patelnię, dodajemy pomidory i całość dusimy kilka minut, aż odparuje trochę płynu, a składniki ładnie się połączą. Doprawiamy do smaku.
5. Umyte papryki przekrawamy na pół, układamy w naczyniu do zapiekania i nakładamy do każdej połówki solidną porcję z patelni.
6. Paprykę pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem przez 15 minut. Po tym czasie foremkę przykrywamy folią aluminiową i ponownie pieczemy przez 15 minut. Jeżeli pieczemy bez termoobiegu, to długość pieczenia zwiększamy w obu przypadkach o 10 minut.
7. Gotową paprykę wyjmujemy na talerze i podajemy z porcją sałat. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr | Przepis czytano już 6045 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|