Puszysty omlet z pomidorami i nerkowcami |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 2 jajka L (w temp. pokojowej)
2 łyżki mąki pszennej
1/2 garści orzechów nerkowca marki KRESTO
1 średni pomidor
34 plastry szynki parmeńskiej
świeże zioła lub szczypiorek
2 łyżki oleju RAPSO
szczypta soli i pieprz świeżo mielony
|
Opis przygotowania: 1. Orzechy zetrzyj na tarce, na największych oczkach. Przełóż je na patelnię i cały czas mieszając podpiecz do lekkiego zarumienienia. Wysyp na talerzyk.
2. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju Rapso, pomidory pokrojone w plastry lub w kostkę podsmaż na średnim ogniu. Dodaj szynkę i lekko podgrzej.
3. Żółtka oddziel od białek.
4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
5. Dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i podpieczone (wystudzone) orzechy całość wymieszaj.
6. W międzyczasie na drugiej patelni (ok. 23 cm średnicy) rozgrzej łyżką oleju. Następnie wylej wymieszane ciasto. Wyrównaj powierzchnię i smaż do lekkiego zarumienienia omletu.
7. Omlet zsuń na talerz, przykryj go patelnią i energicznie odwróć o 180 stopni.
8. Smaż omlet z drugiej strony (nadal na małym ogniu).
9. Usmażony omlet wyłóż na talerz, na jego połowę połóż dodatki i omlet złóż na pół.
Smacznego! |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 5355 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |