|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Królik w śmietanie |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 6 Głosów: 30 Ocena: 3.55 Składniki: - comber i uda (zwane szyneczkami!)
- 5 dag świeżej, zmrożonej słoniny
- sól
- 2 szklanki gęstej śmietany lub pół na pół - śmietana i jogurt
- sok z cytryny
- płaska łyżka mąki
- łyżka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
- zielona papryka
- oliwa
- łyżka smalcu
|
Opis przygotowania: Z mięsa usuwamy błony i żyłki, wycieramy ściereczką skropioną octem, nacieramy solą, szpikujemy niewielkimi kawałkami słoniny, oprószonymi popryką, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Spód brytfanny polewamy oliwą, boki lekko smarujemy częścią smalcu, układamy comber i przepołowione uda. Pozostałym smalcem smarujemy wierzch mięsa, wstawiamy na godzinę do nagrzanego do temp.180 stopni piekarnika. W czasie pieczenia mięso polewamy łyżką wody i wytworzonym sosem. Gdy królik będzie prawie miękki, zalewamy śmietaną roztrzepaną bardzo dokładnie z mąką, dusimy pod przykryciem przez 5 min. Sos doprawiamy sokiem z cytryny i , gdy trzeba, szczyptą soli i białego pieprzu. Po wyłożeniu na półmisek oprószamy zieleniną |
|
Opis / Uwagi: oprócz czasu na pieczenie mięsa |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Pieczone | Źródło: KUCHNIA POLSKA Ewa Aszkiewicz | |
Przepis czytano już 76482 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
ok Dodał/a ~ok dnia 2016-06-05 22:39:03
ok
|
|
|
|