przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sałatka grecka II

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 4.00
Składniki:
1 mała główka sałaty,
1 świeży ogórek (15 dkg),
1 ząbek czosnku,
3 - 4 dymki lub 1 cebula (10 dkg),
2 - 3 pomidory (30 dkg),
1 czerwona papryka (15 dkg),
10 dkg sera feta,
1 filet śledzia solonego (matias,
15 dkg),
6 - 8 dowolnych oliwek,
1 łyżeczka oregano lub tymianku,
2 łyżki oliwy,
0.5 łyżki soku z cytryny,
sól,
pieprz.

Opis przygotowania:
Sałatę opłukać, osączyć i porozrywać na małe kawałki. Czosnek obrać, opłukać, przekroić i natrzeć nim salaterkę. Do salaterki włożyć sałatę. Ogórek umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dymkę oczyścić, opłukać, cebulkę pokroić na talarki, a szczypior na 2 cm kawałki. Pomidory (ze skórką) umyć, osączyć i pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, osączyć, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie krążki. Ser pokruszyć lub pokroić w kostkę. Wszystkie składniki lekko wymieszać z sałatą. Doprawić solą i pieprzem. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, polać tym sosem sałatkę i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Śledzie opłukać i pokroić w paski. Sałatkę przybrać śledziem i oliwkami, posypać oregano. Podawać ze świeżym białym pieczywem.
Region:  Kuchnia grecka
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis czytano już 10864 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





SALATKA GRECKA ii
Dodał/a ~bolo dnia 2009-02-14 17:51:47

Profanacja.JAKI SLEDZ ?Pokaz mi Greka ktory kiedys jadl matjasa.Chyba ze byl w Polsce.Ten przepis to chyba ci sie przysnil.Radze wydac 1000 zlotych i pojechac na tydzien do Grecji np do Aten,pojsc do jakiejs knajpy a potem dopiero pisac.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin