|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Bigos polski |
|
Poziom: średni Głosów: 17 Ocena: 3.82 Składniki: - 40 dkg kapusty kwaszonej
- 40 dkg kapusty cukrowej (świeżej)
- 20 dkg wieprzowiny bez kości
- 20 dkg cielęciny
- 25 dkg kiełbasy
- 10 dkg boczku wędzonego
- 3 dkg tłuszczu
- 5 dkg słoniny
- 5 dkg cebuli
- 2 dkg grzybków suszonych
- 5 dkg koncentratu pomidorowego
- 2 dkg mąki
- sól
- pieprz
- cukier
- ziele angielskie
- liść laurowy
|
Opis przygotowania: Kapustę kwaszoną pokrajać drobno, zalać małą ilością wrzącej wody i gotować 1 godz. do miękkości. Kapustę świeżą poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody, gotować razem z rozdrobnionymi grzybami około 40 min. Mięso wieprzowe i cielęcinę opłukać, odcisnąć z wody, osolić, zarumienić na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Włożyć razem z boczkiem do kapusty kwaszonej, dusić do miękkości około 40 min. Słoninę pokrajać w kostkę, stopić. Skwarki dodać do bigosu. Na tłuszczu sporządzić zasmażkę z cebulą. Cielęcinę, mięso wieprzowe i boczek wyjąć z kapusty. Kapustę świeżą połączyć z kwaszoną i zagęścić zasmażką. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać na plasterki. Wieprzowinę, cielęcinę, boczek pokrajać w kostkę i razem z kiełbasą włożyć do kapusty, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, pieprzem i jesli trzeba cukrem, zagotować. Im więcej gatunków mięsa zawiera bigos, tym jest lepszy. Można dodawać różne pieczenie z dziczyny, drób pieczony itp. Ogromnie podnosi smak bigosu dodatek czerwonego wina. |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 20426 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|