przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Chałwa

Poziom: łatwy
Głosów: 10
Ocena: 3.80
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka kaszy manny posiekane migdały lub włoskie orzechy
- cynamon

Opis przygotowania:
Cukier z wodą gotować przez 20 min., aż powstanie syrop o konsystencji śmietanki. Kaszę manna smażyć na rozgrzanym maśle stale mieszając, aż nabierze jasnego, żółtego koloru. Wleć syrop i mieszać, aż manna połączy się z cukrem. Przetopić masę do żaroodpornego naczynie i wstawić do słabo nagrzanego piekarnika (120°C) na 15 min., w tym czasie kasza wchłonie syrop. Napełnić miskę lub kilka miseczek, ugnieść w nich masę i po wyjęciu przybrać orzechami i cynamonem. Proporcje dla 4 - 5 osób.
Przepis czytano już 12593 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin