|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Duszone bakłażany z tymiankiem |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 10 dkg tłustych skrawków szynki lub boczku
- 2 cebule średniej wielkości
- 4 pomidory
- 2 marchewki
- 4 bakłażany
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 1 nać selera
- 4 stołowe łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szkl. białego
- wytrawnego wina
- sól
- 1 liść laurowy
- pieprz czarny mielony
|
Opis przygotowania: Skrawki szynki lub boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać, pomidory obrać ze skórki, odcisnąć pestki, pokroić na ćwiartki, marchewkę pokroić w talarki, a bakłażany w kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku i zrumienić szynkę z cebulą. Dodać pomidory, bakłażany. Wymieszać i odparować sok z jarzyn. Dodać seler, marchewkę, czosnek, tymianek, liść laurowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać wino i gotować przez kilka minut na silnym ogniu, a następnie dusić pod przykryciem na bardzo słabym ogniu około godziny. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis czytano już 8264 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|