|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Likier miętowy |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 30 g liści mięty pieprzowej (pożądana świeża)
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 0.6 kg cukru
- 0.3 l wody
- 0.5 l spirytusu 96°
- 1 l wódki 40°
|
Opis przygotowania: Zalać miętę spirytusem zmieszanym z wódką oraz kwaskiem cytrynowym i odstawić na 24 h. Przecedzić, po czym do gorące syropu z cukru i wody dodać nalewkę, dobrze wymieszać i ponownie odstawić na 3 - 4 dni. Po tym czasie przecedzić likier przez bibułę filtracyjną lub gęste płótno. Likier ma barwę zielonobrunatną. Zawartość cukru ok. 30%. Pije się go o temp. 8 - 10°C. |
|
|
Przepis czytano już 12877 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|