|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Domowe wino musujące I |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 0.65 l wina białego wytrawnego
- 50 ml syropu cukrowego
- drożdże: Champagne lub Sauternes
|
Opis przygotowania: Domowe wino musujące można także uzyskać w inny niż poprzedni sposób. Do butelki szampanówki o poj. 0.75 l napełnionej winem wytrawnym o mocy ok. 10 - 11% obj. alkoholu dodać syrop cukrowy i 25 ml dobrze rozmnożonej matki drożdżowej, przygotowanej jak do fermentacji zwykłego wina i przecedzonej przez watę. Ponieważ drożdże wytworzą w butelkach ciśnienie ok. 4 - 4.5 at., butelki dobrze zakorkować i zabezpieczyć korki drutem. Następnie przenieść je do ciepłego (18 - 20°C) pomieszczenia na okres wtórnej fermentacji. Po 2 - 3 tygodniach butelki z winem przenieść do pomieszczenia chłodnego (6 - 8°C). Tak zrobione wino musujące pić można mniej więcej po 2 - 4 tygodniach. Wino jednak będzie mętnawe. Temperatura spożywanego wina 4 - 8°C. |
|
|
Przepis czytano już 5601 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|