|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Dorada pieczona w soli |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 świeża dorada
- pęczek natki pietruszki lub estragonu
- cytryna
- ćwierć kostki masła
- pieprz świeżo zmielony
- ząbek czosnku
- 1 kg grubej soli
|
Opis przygotowania: Rybę umyć, wypatroszyć, lecz nie skrobać, zostawić łeb (bez oczu i skrzeli) oraz płetwy i ogon. Włożyć do wnętrza pęczek pietruszki lub estragonu, masło, pieprz, 2 plasterki cytryny, czosnek i zaszyć brzuch. Żaroodporne naczynie wysypać grubo solą, ułożyć na niej rybę i posypać też grubą warstwą soli z wierzchu. Spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 0.5 h w temp. 150°C. Podać na stół, grubym nożem i młoteczkiem rozbić skorupę soli, uważając na wydostającą się z wnętrza parę. Jeść z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 11845 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
bardzo smaczna potrawa Dodał/a ~wilma dnia 2010-11-05 18:01:36
jestem pozytywnie zaskoczona efektem
|
|
|
|