|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Caponata |  |  |  | Składniki: Poziom:
  łatwyGłosów: 1Ocena: 5.00
- 3 średnie bakłażany
 - 1 cebula
 - 0.5 selera naciowego
 - 400 g pomidorów
 - 100 g zielonych oliwek bez pestek
 - 2 - 3 łyżki kaparów
 - 50 g łuskanych orzechów włoskich
 - 100 ml oliwy z oliwek
 - ocet winny
 - sól pieprz
 - szczypta cukru
 
 
 |  | Opis przygotowania: Bakłażany pokroić w kostkę o boku 2 cm., posolić i odstawić na 30 min., aby straciły goryczkę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na części oliwy, przełożyć do garnka, w którym będzie się przygotowywać całe danie. Na patelni uzupełniamy oliwę i przesmażyć bakłażany. Przełożyć je do garnka. Podobnie postępować z pokrojonym w kawałki selerem oraz z odpestkowanymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami, które smażyć 10 - 15 min. Wszystkie włożone do garnka warzywa delikatnie wymieszać i kilka minut razem smażyć, następnie dodać oliwki i połówki orzechów, doprawić octem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszać, posypać kaparami i odstawić do schłodzenia. Podawać na zimno.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia włoska |  |  |  | Przepis czytano już 10984 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |