| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Pieczeń wołowa duszona |  
	 |  
		Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.00  Składniki: - 1 kg wołowiny (najlepiej z udźca) 
- 800 g ziemniaków 
- 1 - 2 cebule 
- 2 ząbki czosnku 
- po 5 ziaren ziela angielskiego i ziaren pieprzu 
- 1 liść laurowy 
- 2 grzybki suszone 
- 1 łyżka mąki 
- 2 łyżki masła 
- 1 łyżka oleju 
- sól 
- pieprz
 
  |  
	Opis przygotowania: Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć i zbić tłuczkiem. Z oleju i posiekanego czosnku zrobić masę, którą natrzeć mięso i odstawić je w chłodne miejsce na 2 h. 
Na patelni rozpuścić masło, zwiększyć ogień i obsmażyć mięso z wszystkich stron. Przełożyć razem z tłuszczem do brytfanny. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawy i umyte oraz pokruszone grzybki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, podlewając na początku wodą, a później sosem spod pieczeni. W tym czasie gotować ziemniaki. Pod koniec duszenia mięso oprószyć solą i pieprzem. 
Miękką pieczeń wyjąć i pokroić w grube plastry. Sos zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie wody i zagotować. Pieczeń podawać z ziemniakami, a sos osobno w sosjerce. Można podawać z kiszonym ogórkiem lub marynowanymi grzybkami. Ziemniaki można zastąpić ugotowanym makaronem. |  
	 |  
	| Sposób przygotowania:  Duszone |  	 |  
		| Przepis czytano już 8419 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
  
  
  
pychotka Dodał/a ~alek dnia 2007-05-09 13:51:59
  zrobiłem bardzo dobre mięsko wyszło mogę polecic
 
  |  
  		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |