|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Bażant na ostro |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Głosów: 6 Ocena: 4.17 Składniki: - 1 bażant
- 5 dkg tłuszczu do smażenia
- 15 dkg wędzonego boczku lub słoniny wędzonej
-1 - 2 łyżeczki papryki mielonej (słodkiej i ostrej)
- sól, pieprz
- 2 - 3 ząbki czosnku
Zaprawa ziołowa:
- kminek
- majeranek
- 2 - 3 ziarna jałowca
- 1 - 2 szt. ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- razem około 1.5 - 2 łyżeczki przypraw
|
Opis przygotowania: Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Zioła przeznaczone na zaprawę zmiażdżyć w moździerzu, dobrze nimi natrzeć tuszkę i zawinąć ściśle w papier pergaminowy, włożyć do chłodnego miejsca (do +7°C) na 1 dzień. Następnie bażanta wypłukać, wytrzeć ściereczką. Tuszkę natrzeć solą i roztartym czosnkiem (pieprzem wówczas, kiedy nie będzie dodawana ostra papryka mielona) i pozostawić na 1 - 2 h. Bażanta obłożyć plasterkami boczku lub słoniny, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem. Piec, skrapiając wodą, później wytworzonym sosem. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 14913 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|