|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Likier kremowy I |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 - 3 laski wanilii
- 1 l rumu białego 40°
- wódki czystej 40° lub brandy 40°
- 0.7 l mleka zagęszczonego słodzonego
- 0.5 l syropu cukrowego
- 1 - 2 łyżeczki karmelu
|
Opis przygotowania: Wanilię rozdrobnić i macerować w wybranym alkoholu, w naczyniu pod przykryciem przez 14 dni. Po tym czasie przecedzić nalew przez bibułę filtracyjną, dodać mleko, syrop cukrowy oraz karmel dobrze zmieszać i rozlać do butelek, przechowując w chłodzie. Likier jest nieprzejrzysty, ma barwę od mleczno-jasnobrązowej do mleczno-ciemnobrązowej, o konsystencji lekko kremowej, zapachu i smaku śmietankowo-waniliowym. Pije się go o temp. 10 - 12 °C. Uwaga: przed użyciem butelkę wstrząsnąć. |
|
|
Przepis czytano już 5580 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|