przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Biszkopt kakaowy z masą owocową

Poziom: średni
Głosów: 6
Ocena: 4.00
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1/2 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
aromat rumowy

Krem:
kostka masła
budyń waniliowy
1 1/2 szkl. mleka
300 ml dżemu truskawkowego
2 łyżki wiśniówki

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
3 łyżki margaryny

Opis przygotowania:
Jajka ubić z cukrem pudrem, następnie dodać obie mąki, proszek do pieczenia i aromat. Delikatnie wymieszać, wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec ok. 20 min. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 części. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń i dżem. Pod koniec dodać wiśniówkę. Na pierwszą część biszkoptu nasączonego ponczem (3/4 szklanki przegotowanej wody + sok z cytryny) wyłożyć połowę kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Górną część biszkoptu także nasączyć ponczem, a następnie wyłożyć na niego resztę kremu. Wodę, cukier i kakao zagotować, dodać margarynę i dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać ciasto.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 11971 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin