| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Daging peaja - duszona wolowina po malajsku |  
	 |  
		Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 2.00  Składniki: - 500 g wołowiny 
- 8 - 10 szalotek 
- kawałek świeżego imbiru (5 mm) 
- 1 - 2 ząbki czosnku 
- 3 łyżki oleju 
- 3 łyżki proszku curry 
- 1 łyżka wody 
- 4 łyżki soku cytrynowego 
- 1 łyżeczka cytronelli 
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
- 1 łyżeczka ziaren kozieradki 
- 4 kartofle
 
  |  
	Opis przygotowania: Wołowinę pokroić na plastry o grubości 1 cm, a następnie na kwadraty 4x4 cm. Imbir obrać i pokroić na wiórki. Czosnek obrać i utrzeć w moździerzu. Szalotki drobno pokroić. Olej wlać do garnka. Szalotki, imbir i czosnek podsmażyć na oleju, na złoty kolor. Proszek curry wymieszać z 1 łyżką wody. Dodać do garnka, a następnie smażyć ciągle mieszając przez 2 min. Dodać wołowinę, dobrze wymieszać z przyprawami i smażyć, aż zbrązowieje. Sok cytrynowy wlać do garnka, wymieszać i zalać taką ilością wody, aby całkowicie zakryła mięso. Następnie dodać cytronellę, gałkę muszkatołową oraz ziarenka kozieradki. Zakryć i gotować, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 h). Kartofle obrać i pokroić na ćwiartki. Dodać do mięsa i gotować, aż kartofle będą ugotowane, a sos zgęstnieje. |  
	 |  
	| Region:  Pozostałe |  | Sposób przygotowania:  Duszone |  	 |  
		| Przepis czytano już 8880 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |