|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Flaczki wołowe śląskie |
|
Poziom: łatwy Porcji: dużo Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - 2 kg wołowych flaków
- 60 dkg kości wołowych i wieprzowych
- 25 dkg cebuli
- 15 dkg margaryny lub smalcu
- 1 pełna łyżka otartego majeranku
- imbir
- starta gałka muszkatułowa
- pieprz naturalny
- sól do smaku
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 przyprawy zup w kostkach
|
Opis przygotowania: Flaki dokładnie oczyścić, sparzyć wrzątkiem, przepłukać i ugotować od zimnej, osolonej wody z zielem angielskim. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Flaki ugotowane odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie paseczki. Kości z wywaru wyjąć i odrzucić, a flaki połączyć z wywarem, dodać przyprawy i zagotować wraz z przyprawą w kostkach do zup.
Na tłuszczu sporządzić zasmażkę z cebuli i mąki i nią zagęścić flaki. Zagotować, przyprawić do smaku, zdjąć z ognia. Podawać na gorąco z pieczywem. |
|
|
Przepis czytano już 13199 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|