przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Budyń z grzybów

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 40 dkg borowików
- 4 jaja
- sól, pieprz
- 2 dkg masła
- 1/8 l śmietany
- 5 dkg cebuli
- 6 dkg tartej bułki
- 2 dkg tartej bułki do fromy
- 2 dkg masła do formy

Opis przygotowania:
Grzyby oczyścić z ziemi i dokładnie umyć. Cienko poszatkować wraz ze zdrowymi trzonkami. Cebulę obrać, pokrajać w drobną kostkę, włożyć na rozgrzane masło, zasmażyć, dodać grzyby, 2 - 3 łyżki wody, udusić pod przykryciem. Gdy grzyby są miękkie odparować, ostudzić. Formę budyniową wysmarować masłem, posypać tartą bułką. Żółtka utrzeć dodając grzyby, ucierać dolewając po trochu śmietanę. Wymieszać z tartą bułką i ubitą z białek pianą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć do formy budyniowej, gotować w parze 3/4 h. Wyjąć, wyłożyć na półmisek. Podawać z sosem koprowym lub masłem topionym zmieszanym z tartą bułką, zrumienioną bułką i surówką z warzyw.
Przepis czytano już 7223 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin