|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Budyń z grzybów |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 40 dkg borowików
- 4 jaja
- sól, pieprz
- 2 dkg masła
- 1/8 l śmietany
- 5 dkg cebuli
- 6 dkg tartej bułki
- 2 dkg tartej bułki do fromy
- 2 dkg masła do formy
|
Opis przygotowania: Grzyby oczyścić z ziemi i dokładnie umyć. Cienko poszatkować wraz ze zdrowymi trzonkami. Cebulę obrać, pokrajać w drobną kostkę, włożyć na rozgrzane masło, zasmażyć, dodać grzyby, 2 - 3 łyżki wody, udusić pod przykryciem. Gdy grzyby są miękkie odparować, ostudzić. Formę budyniową wysmarować masłem, posypać tartą bułką. Żółtka utrzeć dodając grzyby, ucierać dolewając po trochu śmietanę. Wymieszać z tartą bułką i ubitą z białek pianą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć do formy budyniowej, gotować w parze 3/4 h. Wyjąć, wyłożyć na półmisek. Podawać z sosem koprowym lub masłem topionym zmieszanym z tartą bułką, zrumienioną bułką i surówką z warzyw. |
|
|
Przepis czytano już 7223 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|