przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Borowiki zapiekane w sosie beszamelowo-kalafiorowym

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 400 g kalafiora
- 120 g borowików
- 5 dużych liści kapusty
- 1 mała cebula
- 100 g masła
- 90 g utartego sera
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 80 g mąki
- sól
- pieprz
- zielona pietruszka

Opis przygotowania:
Z 70 g masła i mąki przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić mlekiem i zagotować. Dodać ugotowany, drobno posiekany kalafior, roztrzepane jajka oraz utarty ser. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na pozostałym maśle usmażyć drobno posiekane grzyby i cebulę, dodać sól, pieprz oraz posiekaną zieloną pietruszkę i dusić przez krótki czas. Liście kapusty sparzyć i usunąć najbardziej zgrubiałe nerwy. Wyłożyć nimi wysmarowane masłem naczynie żaroodporne, wlać połowę sosu beszamelowo-kalafiorowego, dodać grzyby i na koniec zalać resztą sosu. Przykryć liściem kapusty i piec około 40 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 7210 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin