|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Plastry karkówki w  imbirowej marynacie |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniCzas:  30 min.Porcji:  6-8Głosów: 1Ocena: 5.00
- 6-8 cienkich plastrów (grubości ok.1 cm) świeżej, niezbyt przerośniętej tłuszczem karkówki
 - sól
 - zmiażdżony w moździerzu biały pieprz
 
 marynata:
 - łyżka drobno posiekanego świeżego kłącza imbiru
 - 1/2 szklanki konfitur z gorzkich pomarańczy
 - 2 łyżki płynnego miodu
 - 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
 - 2 duże łyżki ostrej musztardy (chrzanowa lub sarepska)
 - szczypta (czubek noża) chili
 
 
 |  | Opis przygotowania: 1
 Plastry karkówki wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, nacieramy z obu stron niewielką ilością soli i pieprzu. Układamy porcje jedna na drugiej, owijamy w folię aluminiową, odstawiamy w chłodne miejsce na 15 min.
 2
 Rozdrobniony imbir rozcieramy z konfiturą, miodem, sosem sojowym, musztardą i chili. Gdy marynata stanie się jednolita i nabierze konsystencji majonezu, smarujemy nią z każdej strony plastry karkówki, układamy jeden na drugim, owijamy w folię i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
 3
 Karkówkę lekko osączamy z marynaty, kładziemy na gęstej grillowej siatce lub tacy z folii aluminiowej i smażymy na rozgrzanym rożnie, często smarując pozostałą marynatą. Sos imbirowy nada mięsu niepowtarzalny smak i aromat, należy tylko uważać, by żar nie był zbyt mocny i porcje nie ruieniły się za bardzo, bo karkówka zgorzknieje.
 4
 Danie podajemy gorące, prosto z grilla, z dodatkiem delikatnej w smaku surówki, z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub śmietaną, białym świeżym pieczywem oraz lampką wytrawnego wina.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: średniokaloryczne, czas, oprócz czasu na chłodzenie i marynowanie  - KUCHNIA POLSKA Potrawy z GRILLA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot. Teresa i Zbigniew Wielgoszowie
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Grillowane |  |  |  | Przepis czytano już 12141 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |