|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Pikantna jarzynka z dyni |  |  |  | Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  40 min.Porcji:  4Głosów: 2Ocena: 3.00
- 60 dag dyni (obranej, pozbawionej pestek i miąższu)
 - łyżka masła lub masła roślinnego i smalcu (pół na pół)
 - łyżka mąki
 - sok spod kiszonych ogórków (w zależności od potrzeb)
 - sól, pieprz
 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
 - kopiasta łyżka posiekanego koperku
 
 
 |  | Opis przygotowania: Pokrojoną w kostkę dynię rozkładamy na sicie, zanurzamy na 3 min we wrzącej, lekko osolonej wodzie, odsączamy, wychładzamy. Na rozgrzanym tłuszczu zasmażamy mąkę, uważając, by się nie zarumieniła, ale straciła smak surowizny, zasmażkę rozprowadzamy przecedzonym sokiem spod kiszonych ogórków w takiej ilości, by sos miał odpowiednią konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy obgotowaną dynię, dodajemy spienioną śmietanę i koperek, trzymamy razem przez 3-4 min na niewielkim ogniu.
 Potrawa nie nadaje się do odgrzewania.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
 |  |  |  | Region:  Kuchnia węgierska |  |  |  | Przepis czytano już 10547 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |