|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Brokuły gotowane |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 2 Głosów: 16 Ocena: 3.68 Składniki: - 2 róże brokułów średniej wielkości
- sól
- cukier
- łyżeczka masła
dodatki na gorąco:
- masło zrumienione z tartą bułką
dodatki na zimno:
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- świeżo zmielony biały pieprz
- pikantny zimny sos (majonezowy, tatarski, czosnkowy, korniszonowy, pomidorowy lub inny)
|
Opis przygotowania: Opłukane brokuły wkładamy do gorącej wody z dodatkiem soli, cukru i masła, łodyżkami do dołu. Gotujemy przez ok. 20 min (powinny być miękkie, ale nierozgotowane). Podajemy na gorąco: polane masłem zrumienionym z tartą bułką; na zimno: po lekkim przechłodzeniu w wodzie, w której się gotowały, odsączamy na sicie, układamy na półmisku, oprószamy pieprzem, kropimy sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą i polewamy pikantnym sosem |
|
Opis / Uwagi: niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 42389 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
Mniam Dodał/a ~Isia dnia 2009-04-26 12:17:43
Pyszne...świetny przepis ;***
|
|
|
|