| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Pieczeń cielęca z winogronami |  
	 |  
		  Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 8 Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: - 1 kg cielęciny sznyclówki 
- sól 
- pieprz 
- 2 szklanki wydrylowanych białych winogron 
- 3 łyżki oliwy 
- 1/4 kostki (6 dag) masła 
- sok z cytryny 
- kieliszek soku wyciśniętego ze świeżych winogron
 
  |  
	Opis przygotowania: Lekko wyduszone w dłoniach mięso wycieramy ściereczką skropioną octem, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Żaroodporne naczynie smarujemy obficie oliwą, układamy mięso, wierzch smarujemy masłem, wstawiamy do nagrzanego od temp. 220 stopni piekarnika na godzinę. W czasie pieczenia polewamy mięso sokiem wyciśniętym z winogron i sosem spod pieczeni. Na 10 min przed wyjęciem z piekarnika posypujemy winogronami i dopiekamy. 
Mięso wykładamy na wygrzany półmisek, kroimy w cienkie plastry, trzymamy w cieple. Sos odparowujemy na dużym ogniu, przecieramy przez sito, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Każdy plaster pieczeni polewamy łyżką sosu, pozostały podajemy w sosjerce. Najodpowiedniejszym dodatkiem będą kładzione kluski, wysmażony na sypko ryż lub młode ziemniaki obficie posypane koperkiem. |  
	 |  
	Opis / Uwagi: czas - oprócz czasu na leżakowanie; średniokaloryczne, drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |  
		 |  | Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  	 |  
		| Przepis czytano już 6129 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |