przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Eskalopki cielęce zapiekane


Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 40 dag cielęciny sznyclówki
- oliwa i masło (pół na pół)
- 2 plastry gotowanej szynki
- 4 małe plasterki żółtego sera (ementaler)
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- mąka krupczatka do panierowania

Opis przygotowania:
Wychłodzone mięso kroimy w poprzek włókien na 4 równej wielkości i grubości plastry, każdy ugniatamy w dłoniach, nacinamy w kilku miejscach brzeg, oprószamy solą, pieprzem, panierujemy w mące i rumienimy na gorącym tłuszczu przez 3 min z obu stron. Zrumienione układamy w naczyniu do zapiekania, każdy plaster polewamy łyżeczką soku z cytryny. Na porcji mięsa układamy 1/2 plastra szynki i plasterek sera, polewamy tłuszczem, w którym eskalopki się rumieniły, i wstawiamy do nagrzanego do temp.200 stopni piekarnika na 8-10 min (nie dłużej!). Podajemy bardzo gorące, z dodatkiem zasmażonego szpinaku lub fasolką szparagową.
Opis / Uwagi:
średniokaloryczne, średniodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 13103 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin