|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Eskalopki cielęce zapiekane |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 40 dag cielęciny sznyclówki
- oliwa i masło (pół na pół)
- 2 plastry gotowanej szynki
- 4 małe plasterki żółtego sera (ementaler)
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- mąka krupczatka do panierowania
|
Opis przygotowania: Wychłodzone mięso kroimy w poprzek włókien na 4 równej wielkości i grubości plastry, każdy ugniatamy w dłoniach, nacinamy w kilku miejscach brzeg, oprószamy solą, pieprzem, panierujemy w mące i rumienimy na gorącym tłuszczu przez 3 min z obu stron. Zrumienione układamy w naczyniu do zapiekania, każdy plaster polewamy łyżeczką soku z cytryny. Na porcji mięsa układamy 1/2 plastra szynki i plasterek sera, polewamy tłuszczem, w którym eskalopki się rumieniły, i wstawiamy do nagrzanego do temp.200 stopni piekarnika na 8-10 min (nie dłużej!). Podajemy bardzo gorące, z dodatkiem zasmażonego szpinaku lub fasolką szparagową. |
|
Opis / Uwagi: średniokaloryczne, średniodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 13103 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|