|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kompot z surowych owoców nazywany magnackim |
|
Poziom: łatwy Czas: 15 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 czubate szklanki bardzo dokładnie przebranych, dorodnych, miękkich owoców (brzoskwinie, poziomki, truskawki, delikatne w smaku gruszki lub morele); kompot można przygotować z jednego rodzaju owoców lub z owocowej kompozycji np. poziomki i morele
- 4 kopiaste łyżki cukru pudru
- 3/4 butelki białego, słodkiego lub półsłodkiego wina
|
Opis przygotowania: Przygotowane owoce rozkładamy w równych ilościach w kompotierkach, oprószamy cukrem pudrem, odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki), przykrywamy ściereczką. Przed podaniem zalewamy wychłodzonym winem.
Kompot podawano na zakończenie wystawnego obiadu. Był wysoko ceniony przez biesiadników z uwagi na lekko wytrawny smak i wspaniały aromat. |
|
Opis / Uwagi: czas - oprócz czasu na macerację owoców; średnio-kaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| |
Przepis czytano już 5083 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|