|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kurczak z GUANG ZHU z ananasem |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 6 normalnych 4 duże Głosów: 30 Ocena: 4.56 Składniki: - marynata: 4 łyżki wina(białe pół wytrawne)
- 4 łyżki sosu sojowego
- szczypta soli, szczypta pieprzu
- mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana (Maizena)
- podstawa: 2 podwójne piersi z kury
- 1 puszka ananasa w kawałkach
- 2 młode cukinie
- 200 g orzechów arachidowych
- olej do smażenia
- 1 zielona dorodna papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
Sos:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sosu chili
- szczypta pieprzu czarnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
|
Opis przygotowania: Umyć kurczaka i pokroić w kostkę ok. 1,5 cm, wymieszać składniki marynaty i umieścić w niej mięso. Odstawić na ok. 2 godziny. W międzyczasie pokroić cukinię w kostkę, odcedzić ananasa z zalewy zachowując sok, przepalić orzeszki na patelni bez tłuszczu na złoty kolor( nie przypalić bo będą gorzkie) orzeszki muszą być świeże- nie zjełczałe. Odsączyć kurczaka z marynaty dodać do niego łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Na mocno rozgrzanym oleju przesmażyć kurczaka porcjami na złoty kolor i przełożyć na półmisek zachowując go w cieple. Na rozgrzany wok wlać 4 łyżki oleju i wsypać poszatkowany czosnek. Obraną cebulę pokroić w ćwiartki i dodać do woka. Zamieszać całość, gdy cebula lekko się zeszkli dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Podgrzać całość na dużym ogniu stale mieszając tak 3-4 minuty, dodać kurczaka, orzechy i ponownie całość delikatnie wymieszać
( najlepiej operując samą patelnią wok podrzucając i przemieszczając zawartość patelni),W dużym kubku wymieszać dokładnie składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru, dodając sok z odsączonego ananasa. Do naszego woka dodać kawałki ananasa , zalać wymieszanym sosem i podgrzać całość aż sos pokryje składniki potrawy. Podawać gorące z ryżem ugotowanym na sypko lub w tzw. stikach. Uwaga: tradycyjnie wszystkie kawałki w chińskich potrawach powinny mieć podobną wielkość co ogromnie ułatwia jedzenie pałeczkami. |
|
Region: Kuchnia chińska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 9908 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|