przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kurczak z GUANG ZHU z ananasem


Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 6 normalnych 4 duże
Głosów: 30
Ocena: 4.56
Składniki:
- marynata: 4 łyżki wina(białe pół wytrawne)
- 4 łyżki sosu sojowego
- szczypta soli, szczypta pieprzu
- mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana (Maizena)
- podstawa: 2 podwójne piersi z kury
- 1 puszka ananasa w kawałkach
- 2 młode cukinie
- 200 g orzechów arachidowych
- olej do smażenia
- 1 zielona dorodna papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule

Sos:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sosu chili
- szczypta pieprzu czarnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Opis przygotowania:
Umyć kurczaka i pokroić w kostkę ok. 1,5 cm, wymieszać składniki marynaty i umieścić w niej mięso. Odstawić na ok. 2 godziny. W międzyczasie pokroić cukinię w kostkę, odcedzić ananasa z zalewy zachowując sok, przepalić orzeszki na patelni bez tłuszczu na złoty kolor( nie przypalić bo będą gorzkie) orzeszki muszą być świeże- nie zjełczałe. Odsączyć kurczaka z marynaty dodać do niego łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Na mocno rozgrzanym oleju przesmażyć kurczaka porcjami na złoty kolor i przełożyć na półmisek zachowując go w cieple. Na rozgrzany wok wlać 4 łyżki oleju i wsypać poszatkowany czosnek. Obraną cebulę pokroić w ćwiartki i dodać do woka. Zamieszać całość, gdy cebula lekko się zeszkli dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Podgrzać całość na dużym ogniu stale mieszając tak 3-4 minuty, dodać kurczaka, orzechy i ponownie całość delikatnie wymieszać
( najlepiej operując samą patelnią wok  podrzucając i przemieszczając zawartość patelni),W dużym kubku wymieszać dokładnie składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru, dodając sok z odsączonego ananasa. Do naszego woka dodać kawałki ananasa , zalać wymieszanym sosem i podgrzać całość aż sos pokryje składniki potrawy. Podawać gorące z ryżem ugotowanym na sypko lub w tzw. stikach. Uwaga: tradycyjnie wszystkie kawałki w chińskich potrawach powinny mieć podobną wielkość co ogromnie ułatwia jedzenie pałeczkami.
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 9908 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin