| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Tort twarożkowy |  
	 |  
		  Poziom: średni Czas: 30 min. Głosów: 6 Ocena: 4.83  Składniki: - 75 g margaryny 
- 1 szczypta soli 
- 150 g mąki 
- 30 g cukru 
- 1 żółtko 
- 1 łyżka mleka 
 
Wierzch: 
- 400 g serka homogenizowanego 
- 2-3 jajka 
- 70 g cukru 
- 1 opakowanie cukru waniliowego 
- 2 łyżeczki żelatyny 
- 1 łyżeczka smażonej skórki z pomarańcza 
- 50 g rodzynek 
- 1opakowanie galaretki owocowej 
- 200 g miękkich owoców (maliny, truskawki, jagody)
 
  |  
	Opis przygotowania: Mąkę, margarynę, cukier, sól, żółtko i mleko zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i na 30 min. włóż do lodówki. Ciasto rozwałkuj i wylep nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Równo okryj brzegi. Piecz ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200-220 st. C. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstaw do ostygnięcia. Twarożek utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i z żółtkami. Dodawaj po łyżce przestudzonej żelatyny, rodzynki, skórkę pomarańczową, a na końcu ubite na sztywno białka. Dokładnie wymieszaj. Masę twarożkową przelej do tortownicy na upieczony spód. Wyrównaj i od razu wstaw do lodówki do stężenia. Przyrządź galaretkę. Na torcie ułóż owoce i zalej gęstniejącą galaretką. Ponownie wstaw do lodówki. |  
	 |  
	| Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  	 |  
	| Przepis został dodany przez:  monika465 |  	| Przepis czytano już 6753 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |