przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gulab jamun

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
Ciasto:
- 1 miseczka mleka w proszku
- 1/4 miseczki mąki
- 1/4 mis. mleka (o temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka stołowa sody
- 3 łyżki stołowe masła.

Syrop:
- 1 1/4 mis. cukru
- 1 mis. wody
- kardamon
- szafran (niekoniecznie)

Opis przygotowania:
Syrop:
Najpierw do garnka wlewamy wodę, dosypujemy cukru i dodajemy szafranu i kardamonu. Stawiamy na małym ogniu i zostawiamy, by się gotował (na początku trochę trzeba pomieszać) kiedy zajmiemy się ciastem.

Przyrządzanie ciasta:
Do innego garnka, rondelka lub głębokiej patelni (mini. 3 cm) wlewamy olej w którym będziemy smażyć/gotować kuleczki.
Do miski wsypujemy mąkę, mleko w proszku i sodę. Wlewamy mleko i dodajemy masło. Ugniatamy, aż do uzyskania scalonego ciasta, jeśli będzie zbyt klejące dodajemy po trochu mąki i mleka w proszku. Następnie z ciasta robimy małe kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. kiedy mamy wszystkie zrobione po kolei wrzucamy je do rondelka (do rozgrzanego oleju) i smażymy/gotujemy, (cały czas je obracając, by nie przywarły i równo się zarumieniły) aż uzyskają ciemno brązowy kolor (uwaga dość szybko się przypalają). Wyjmujemy je na serwetki czy ręczniki papierowe, by obeschły z oleju.
Gdy już będą suche wrzucamy je do gorącego syropu i czekamy, aż nasiąkną nim i wyjmujemy. najlepiej poczekać, aż trochę wystygną, ale nie trzeba.Można też suche kuleczki tylko polać syropem przed podaniem.
Region:  Kuchnia indyjska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  USUNIETE
Przepis czytano już 10705 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin