|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Chutney z zielonych pomidorów - inaczej |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 kg zielonych pomidorów
- 50 dag cebuli
- 50 dag jabłek kompotowych
- 5 dag rodzynek
- 2 strąki papryki zielonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta utłuczonych lub zmielonych goździków
- 25 dag brązowego cukru
- 300 ml octu winnego - białego
- ewentualnie 125 ml wody
|
Opis przygotowania: Pomidory i cebule pokroić w kostkę.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Strąki papryki oczyścić i pokroić w kostkę.
Ząbki czosnku rozgnieść.
przygotowane składniki wrzucić do rondla, wlać ocet (i ew wodę), dodać rodzynki, imbir i goździki, wsypać cukier.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć, gotować powoli przez 75 - 90 minut.
Od czasu do czasu zamieszać, pilnować, żeby się nie przypaliło.
Gorący sos przełożyć do gorących wyparzonych słoików, zakręcić zakrętkami przetartymi w środku alkoholem.
Studzimy wolno, pod kocem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5623 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|