|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Turban z niespodziankami |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 1Ocena: 1.00
- 50 dag wołowiny z łopatki
 - 50 dag wieprzowiny z łopatki
 - 10 dag cebuli
 - 10 dag czerstwej bułki
 - 1 szklanka mleka lub wody
 - 2 jajka
 - 1,5 łyżki masła
 - 1 łyżka oliwy
 - skórka otarta z połowy cytryny
 - pieprz
 - sól
 - przyprawa prowansalska
 
 Niespodzianki:
 - 4 jajka
 - 4 wątróbki drobiowe
 
 Do dekoracji:
 - ogórek "wąż"
 - 3 papryki: czerwona, żółta i zielona
 
 Dodatki:
 - 50 dag ziemniaków
 - opakowanie mrożonego szpinaku
 - gałązki natki pietruszki
 - 3 - 5 ząbków czosnku
 - 1 łyżeczka masła
 
 
 |  | Opis przygotowania: Ugotować 4 jajka na twardo,, usmażyć na oliwie wątróbki bez soli. namoczyć bułkę w mleku lub wodzie.
 Zemleć mięso. cebule usmażyć na maśle. przełożyć mięso do miski, dodać odciśniętą bułkę, 2 jajka, cebulę,sól, pieprz,, przyprawę, skórkę.
 Dokładnie wyrobić masę dłońmi, uformować z niej prostokąt. Ułożyć na nim na przemian  obrane ugotowane jajka i osolone po ugotowaniu wątróbki.
 Niespodzianki nakryć mięsem i uformować ścisły wałek.
 Dużą formę babkową z kominkiem nasmarować masłem. Włożyć do niej zręcznie wałek mięsa, obsypać wiórkami pozostałego masła, piec w piekarniku (175 stopni C) około 45 minut.
 Ugotować ziemniaki, utłuc je na piure, wymieszać z usmażonym na maśle szpinakiem, dokładnie odciśniętym z wody i doprawionym czosnkiem.
 Upieczony turban przełożyć na duży okrągły półmisek i wypełnić do połowy ziemniakami.
 Piure naszpikować cieniutkimi "wąsami" z obranego ogórka, udekorować pierścionkami kolorowej papryki.
 Pozostałe piure nakładać do zwilżonej filiżanki, ubijając dobrze łyżką.
 Ziemniaczano - szpinakowe babeczki wykładać wokół turbanu, dekorować je gałązkami natki pietruszki.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 4612 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |