|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Likier waniliowy I |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 3 strąki wanilii pokrojonej na 1 cm kawałki
- 1 l spirytusu 96°
- 60 ml soku cytrynowego
- 1 kg cukru
- 0.7 l wody
|
Opis przygotowania: Macerować wanilię w spirytusie przez 10 dni. Przygotować syrop z cukru, wody i soku cytrynowego i wlać do niego odcedzony nalew waniliowy, dokładnie wymieszać i przesączyć przez gęste płótno lub bibułę filtracyjną. Rozlać do butelek i pić, co najmniej po 3 - 4 miesiącach. Likier ma barwę jasnobrązową, przyjemny aromat i smak waniliowy. Zawartość cukru ok. 35%. Pije się go o temp. 18 - 20°C. |
|
|
Przepis czytano już 6599 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|