|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tort z herbatników bez pieczenia |
|
Poziom: średni Głosów: 5 Ocena: 3.20 Składniki: - 1 kostka masła
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao lub czekolada
- herbatniki z cukrem (0,5 kg)
- kilka orzechów
- koniak (może, ale nie musi być)
|
Opis przygotowania: Miskę z jajami i cukrem ustawić na naczyniu z wrzącą wodą. Ubijać trzepaczką bez przerwy, aż masa zgęstnieje i zatraci zapach surowych jaj. Wtedy zestawić miskę i ubijać do przestudzenia.
W innej misce rozetrzeć masło. Dodać kakao lub stopioną czekoladę i wkładając po trochu masy jajecznej, wszystko dokładnie utrzeć.
Tortownicę wyłożyć wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia zwilżonym wodą. Na papier rozłożyć herbatniki.
Resztę herbatników pokruszyć, włożyć do masy, dokładnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy, mocno ucisnąć, po wierzchu posypać posiekanymi orzechami.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki aby mocno stężał, następnie przed samym podaniem odpiąć tortownicę, zsunąć tort na paterę. Boki tortu można jeszcze ubrać posiekanymi orzechami, ale nie jest to konieczne.
Kroić cienkim i ostrym nożem maczanym w ciepłej wodzie.
Aby tort był smaczny, najlepiej przygotować go w przeddzień i wyjąć z lodówki tuż przed podaniem.
UWAGA:
Herbatniki można skropić koniakiem przed wymieszaniem ich z masą. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 11230 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|