przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Omlet z boczniakami

Poziom: b. łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 4 jajka
- 35 dag boczniaka
- mała cebula
- lub kawałek białej części pora
- 2 łyżki mleka
- 1,5 łyżki masła, najlepiej sklarowanego
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki
- garść rzeżuchy
- kawałek marynowanej w oleju papryki czerwonej lub pomarańczowej
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Grzyby umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki.
Obraną cebulę posiekać lub pokroić w drobną kostkę i wraz z grzybami usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Dodać pokrojoną w zapałkę paprykę i część posiekanej zieleniny, wymieszać, przyprawić wszystko do smaku solą i pieprzem, przełożyć na talerz. A patelnię wytrzeć papierowym ręcznikiem, jaja zmiksować z mlekiem , posolić, wylać na rozgrzane na patelni masło, równomiernie rozprowadzić po całym dnie. Na wierzchu równą warstwą rozłożyć boczniaki z talerza, delikatnie zamieszać widelcem i smażyć na małym ogniu, aż masa jajeczna się zetnie.
Wtedy złożyć omlet na pół, zsunąć na wygrzany talerz, posypać pozostałą zieleniną i od razu podawać
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4834 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin