|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Omlet z boczniakami |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 jajka
- 35 dag boczniaka
- mała cebula
- lub kawałek białej części pora
- 2 łyżki mleka
- 1,5 łyżki masła, najlepiej sklarowanego
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki
- garść rzeżuchy
- kawałek marynowanej w oleju papryki czerwonej lub pomarańczowej
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Grzyby umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki.
Obraną cebulę posiekać lub pokroić w drobną kostkę i wraz z grzybami usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Dodać pokrojoną w zapałkę paprykę i część posiekanej zieleniny, wymieszać, przyprawić wszystko do smaku solą i pieprzem, przełożyć na talerz. A patelnię wytrzeć papierowym ręcznikiem, jaja zmiksować z mlekiem , posolić, wylać na rozgrzane na patelni masło, równomiernie rozprowadzić po całym dnie. Na wierzchu równą warstwą rozłożyć boczniaki z talerza, delikatnie zamieszać widelcem i smażyć na małym ogniu, aż masa jajeczna się zetnie.
Wtedy złożyć omlet na pół, zsunąć na wygrzany talerz, posypać pozostałą zieleniną i od razu podawać |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4834 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|