przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Grzaniec (piwny)

Poziom: b. łatwy
Głosów: 8
Ocena: 3.00
Składniki:
- 1 butelka piwa 0.5 l
- 2 łyżki miodu (najlepiej wrzosowy)
- 4 - 5 goździków

Opis przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Następnie do rondelka wkładamy dwie łyżki miodu i wstawiamy rondelek do gotującej się wody (tzw. gotowanie na wodzie). Po roztopieniu się miodu - konsystencja wody, dodajemy goździki i jeszcze 5 min. grzejemy. Kolejną ważną czynnością jest wlanie najważniejszego składnika czyli piwa. Robimy to powoli i delikatnie lejąc po ściance by nie spowodować powstania zbyt wielkiej ilości piany. Grzejemy przez jakieś 5 minut i powstaje nam cudowny grzaniec.
Opis / Uwagi:
podawać gorący
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 14227 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 4)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





dla lepszego smaku
Dodał/a ~Bara dnia 2010-09-29 19:32:00

imbir,cynamon i sok malinowy ilosci wg uznania.smacznego;]

re: woda
Dodał/a ~tomek dnia 2009-11-02 21:32:05

nalej dość sporo, tylko nie za dużo, żeby się woda nie wylała jak zanurzysz w niej rondelek

woda
Dodał/a ~michal dnia 2009-11-02 18:59:00

ile trzeba wlać tej wody do garnka

szczegol
Dodał/a ~Grzesiek dnia 2008-05-05 03:18:22

Ile tej wody wlewamy do radelka?











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin