|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Rolada biszkoptowa z masą poziomkową |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 6 żółtek
- 15 dag cukru pudru
- 7 białek
- 10 dag mąki
- 1 łyżka octu 6%
- tłuszcz do formy
- 3 dag cukru pudru do posypania
- cukier waniliowy
Masa:
- 15 dag konfitur poziomkowych
- 10 dag cukru pudru
- 1 cytryna
|
Opis przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę. Dodać ocet i przesianą mąkę, dobrze wymieszać. połączyć delikatnie ze sztywną pianą z białek, uważając, aby nie uszkodzić jej struktury.
Szeroką blachę o niskich brzegach wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem.
Na pergamin wylać ciasto, wyrównać na grubość ok 1,5 cm. Wstawić do gorącego piekarnika (160 - 180 stopni C.) i piec 15 minut.
Ciasto po upieczeniu powinno być lekko zrumienione i miękkie, aby przy zwijaniu nie kruszyło się.
Zsunąć je z blachy przy pomocy szerokiego noża i zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Ostudzić, rozwinąć, ściereczkę usunąć.
Konfitury poziomkowe rozetrzeć z cukrem pudrem i zakwasić sokiem z cytryny.
Masą posmarować wewnętrzną powierzchnię biszkoptu, zwinąć ciasto w rulon, zawinąć w serwetę. Zostawić na 20 minut, a następnie rozwinąć z serwety/ściereczki i posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Krajać w skośne plastry o grubości 1 cm. |
|
Opis / Uwagi: Jest to przepis uczniów Zesp. Szkół Przem. Spożywczego, do której chodziła moja córka... |
| |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4964 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|