|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kabaczek nadziewany grzybami |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 30 min. Porcji: 10 Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - Kabaczek (około 1,20 kg)
Na nadzienie:
- 50 dag grzybów mieszanych
- cebula
- sól
- pieprz
- 2 kajzerki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 6 dag tłuszczu
- natka pietruszki
- pomidor
- pół szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
|
Opis przygotowania: Oczyszczone grzyby bardzo drobno pokrajać, dodać cebulę, 2 dag tłuszczu, krótko podsmażyć, osolić, a następnie dusić około 20 minut.
Grzyby zestawić i wystudzić.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
2 dag tłuszczu utrzeć z 2 żółtkami, dodać bułkę, rozetrzeć.
Do masy dołożyć grzyby, pieprz i natkę pietruszki, wymieszać, a na końcu dodać pianę ubitą z białek i ostrożnie razem połączyć. Kabaczek obrać, pokrajać na krążki grubości około 5 cm, wydrążyć środek, pozostawiając z jednej strony cienką warstwę, aby stanowiła dno.
Kabaczek wewnątrz osolić, oprószyć pieprzem, nałożyć nadzienie (jeżeli jest zbyt rzadkie, dodać łyżkę tartej bułki).
Ułożyć w naczyniu, wlać kilka łyżek wody, przykryć i dusić.
Do prawie miękkiej potrawy dodać obrany i drobno pokrajany pomidor, podprawić sos śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Podając posypać obficie natką lub koprem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 8049 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|