|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Kalafior z pieczarkami i wędliną |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwyPorcji: 6
 Głosów: 1Ocena: 5.00
- ok. 600 g kalafiora
 - 150 g pieczarek
 - 2 łyżki mąki
 - 3 łyżki tłuszczu
 - 1/4 litra bulionu (może być z kostki)
 - 2 - 3 łyżki śmietany
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 40 g startego, żółtego sera
 - 100 g kiełbasy szynkowej
 - sól
 - cukier
 - pieprz
 - przyprawa Maggi
 
 
 |  | Opis przygotowania: Kalafior oczyścić, umyć.
 Obgotować przez 10 min w wodzie z solą i cukrem.
 Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić, przesmażyć na 1 łyżce tłuszczu.
 Na drugiej patelni zrobić zasmażkę z 1 łyżki tłuszczu i mąki, wlewać zimny bulion, podgrzewając i mieszając. Zagotować, dodać koncentrat, pieczarki, przyprawić. Sos zdjąć z ognia, rozprowadzić śmietaną.
 Wędlinę pokroić w paski. Naczynie żaroodporne natłuścić, ułożyć cząstki kalafiora, kiełbasę, polać sosem, posypać serem. Zapiekać 20 min w temp. 200 stopni C.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 6672 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |