|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Jabłka smażone w cieście |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1/2 kg jabłek
- 25 dkg mąki
- 1/2 litra wody
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
|
Opis przygotowania: Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wodę i żółtka, dokładnie wyrabiamy łyżką. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta.
Jabłka obieramy, kroimy w plastry grubości 1 cm, wycinamy gniazda nasienia.
Każdy kawałek jabłka wbijamy na widelec, zanurzamy w cieście, następnie kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na jasnozłoty kolor.
Po zdjęciu z patelni posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, polewamy miodem lub syropem klonowym, ewentualnie podajemy ze śmietaną lub jogurtem. |
|
Region: Pozostałe | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: katarzyna89 | Przepis czytano już 7841 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|