|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Cerviche |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 5Ocena: 4.40
- 1 kg filetów (sola/panga/dorsz/cokolwiek - nie musi być morska)
 - 2 kg cytryn lub limonek
 - mała butelka słodkiego sosu chili (125-150 ml)
 - cebula czosnkowa (zwana też białą lub cukrową)
 - ew. grejpfrut, pomarańcze lub kwaśny granat
 
 
 |  | Opis przygotowania: Rybę płuczemy i kroimy w kawałki 3x3 - 4x4 cm. W zasadzie każda się nadaje, łącznie z tanimi mrożonkami z supermarketów, ale im lepsza ryba, tym lepszy efekt końcowy. Moją ulubioną jest świeży dorsz bez skórki (sola też jest świetna, ale droga i trzeba uważać, żeby się nie "rozgotowała"). Resztki ości z filetów warto usunąć, ale bez przesady - drobne rozpuszczą się w kwasie. Cebulę kroimy w pół-talarki. Wyciskamy sok z cytryn/limonek i zalewamy rybę i cebule w szklanej misie (cebula powinna się rozsypać). Przykrywamy (np. folią aluminiową) i wstawiamy do lodówki na min. 12h. Warto przemieszać od czasu do czasu. Następnie dolewamy sosu chili (występuję także pod nazwą sosu do drobiu albo coś w tym stylu), mieszamy i znów czekamy min. 12h. Po tym czasie potrawa jest gotowa (można sprawdzić - jeśli kawałki ryby są w środku surowawe, trzeba jeszcze poczekać) - ryba jest "ugotowana" w kwaśnym soku. Sok można spokojnie wypić - Meksykanie nazywają go "leche di tigre" - tygrysie mleko.
 Do soku z cytryn/limonek można dodać do smaku sok z grejpfruta, pomarańczy lub kwaśnych mandarynek. Czasem można spotkać w sklepach kwaśne granaty - w krajach, w których rosną robi się z nich kwasek cytrynowy, u nas sprzedaje się je jako konsumpcyjne :) Wyróżniają się ponadstandardowymi rozmiarami. Użycie ich soku jako dodatku daje obłędny rezultat - ryba robi się fioletowa :)
 Zamiast ryby można użyć obranych krewetek (koktajlowych lub dużych - przy dużych trzeba dłużej "gotować"). Zamiast słodkiego sosu chili (jeśli ktoś nie lubi "na ostro") można doprawić sok do smaku utartym na pył (np. w moździerzu) cukrem trzcinowym.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia meksykańska |  |  |  | Przepis został dodany przez:  mlynek |  | Przepis czytano już 8217 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |