Karkówka peklowana w bourbonie |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 9 Ocena: 4.56 Składniki: - 4 kotlety z karkówki o grubości ok. 2,5 cm
- 3 łyżki brązowego cukru
- 5 łyżek oleju
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- cebula
- 3 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki bourbonu (lub whisky)
- szczypta cynamonu
- 3 goździki
|
Opis przygotowania: Kotlety ułożyć obok siebie w niedużym naczyniu. Na wierzchu położyć cebulę pociętą w paski, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, cynamon i goździki.
Przygotowanie zalewy: rozpuścić cukier i sól w szklance gorącej wody, następnie dodać zimną wodę, bourbon oraz 2 łyżki oleju i dobrze wymieszać. Zalać kotlety. Zostawić na 4 godziny. Po wyjęciu z zalewy, posmarować olejem i grillować ok. 20 minut, często obracając. |
|
Opis / Uwagi: Kuchnia francuska |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 8663 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |