|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ciasto biszkoptowe z masami ananasowymi |
|
Poziom: łatwy Czas: ponad 2 godz. Porcji: 30 Głosów: 3 Ocena: 3.67 Składniki: Poncz:
- woda przegotowana, letnia 200 ml
- cukier 1,5 łyżki stołowej
- kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki do kawy
- aromat arakowy lub rumowy 5 kropli
- rum lub wódka czysta 50 ml
Dodatkowo:
- galaretka ananasowa 2 szt
- ananas w plastrach 1 puszka
- żelatyna 1 łyżka stołowa czubata
- woda do żelatyny 125 ml
- śmietana "Śnieżka" 2 szt
- herbatniki Petit beurre 90 g
Polewa:
- masło lub margaryna 1/4 kostki
- cukier 4 łyżki
- woda 100 ml
- kakao ciemne 3-4 łyżki
Biszkopt:
- jajka duże 3 szt
- cukier 5-6 łyżek
- sól szczypta
- olej 5-6 łyżek
- mąka tortowa 5-6 łyżek
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
|
Opis przygotowania: Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, gdy już będą sztywne dodawać po 1 żółtku i bez przerwy miksować.
Wlać olej i dalej miksować.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Przelać ciasto do blaszki 25 x 30 cm i piec w nagrzanym uprzednio piekarniku około 30 minut.
Ciasto wyjąć i ostudzić.
Gdy ciasto jest już zimne przygotowujemy galaretki i piankę oraz poncz.
Składniki ponczu mieszamy ze sobą, a na koniec wlewamy aromat rumowy i alkohol.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Ananasy odcedzamy z zalewy 1/2 zawartości puszki drobno kroimy (sok zostawiamy (ok. 1 szklanki).
Zimny biszkopt nasączamy 100 ml ponczu, a 25 ml pozostawiamy.
Galaretki ananasowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, dokładnie mieszamy i zostawiamy do mocnego oziębienia.
Gdy biszkopt już jest nasączony rozkładamy na nim pokrojone ananasy.
Ze szklanki zalewy z ananasów i 2 śnieżek ubijamy piankę ananasową miksując składniki mikserem. Na koniec do ubitej pianki cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i jeszcze 3 minuty miksujemy.
Krzepnącą piankę rozkładamy na ułożonych na biszkopcie pokrojonych ananasach i wstawiamy ciasto do lodówki aby lepiej zakrzepła pianka.
Na zakrzepniętą niezbyt mocno piankę wylewamy tężejącą galaretkę, na którą układamy nasączone ponczem herbatniki.
I znów wstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową.
Wodę lub mleko nastawiamy w rondelku na niewielkim ogniu, dodajemy tłuszcz (masło lub margarynę i podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy cukier, najlepiej puder i ciemne kakao.
Trzymamy na ogniu do dokładnego rozpuszczenia się składników.
Lekko przestudzoną polewę nakładamy na ciasto, a na nią pozostałą zakrzepniętą i posiekaną na drobniutko galaretkę lub pozostałe ananasy w całości lub rozdrobnione. |
|
Opis / Uwagi: Żeby sprawdzić, czy ma już odpowiednią krzepliwość, upuszczamy krople polewy na oziębiony talerzyk, jeśli się nie rozpływa, tzn, że jest już dobra, do polania nią ciasta. |
| |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 9933 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|