| Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średniCzas: 30 min.
 Porcji: 4
 Głosów: 5Ocena: 3.40
- 10 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 mała cebula posiekana
 - 1 puszka pomidorów
 - 1 łyżka pietruszki
 - 1 łyżka bazylii
 - 1 średni bakłażan
 - sól morska
 - 125 g mozzarelli di bufala
 - 30 g parmezanu świeżo startego
 - 1 mini kostka przyprawowa Oregano Knorr
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: 1. Ustaw piekarnik na funkcję grill.
 2. W garnku rozgrzej 6 łyżek oliwy, od razu dodaj czosnek i cebulę.
 3. Pomidory zmiksuj, dodaj na patelnię i smaż na małym ogniu 15 minut. Ostudź sos.
 4. Posiekaj bazylię i pietruszkę i dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem.
 5. Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1 cm, posól, posmaruj oliwą i ułóż na wyłożonej folią aluminiową blasze. Wstaw do pieca ok. 12 cm od górnej grzałki. Po 5 minutach odwróć bakłażany, posmaruj oliwą i piecz jeszcze 3 minuty.
 6. Ułóż bakłażany w foremce ceramicznej i polej sosem. Mozzarellę porwij na kawałki i ułóż na sosie. Posyp parmezanem i rozkruszoną mini-kosteczką.
 7. Przed podaniem wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Do tego przepisu bakłażany piecze się w piekarniku. Dzięki temu nie tylko smakują wspaniale, ale też chłoną dużo mniej oliwy niż przy smażeniu. Najlepszy będzie średniej wielkości bakłażan, bo bakłażany-giganty są dużo bardziej gorzkie. Z tych proporcji wychodzi sporo sosu, ale jeśli nie wykorzystasz całego (a najprawdopodobniej nie wykorzystasz ;) resztę możesz użyć na pizzę albo do szybkiego makaronu.
kuchnia włoska
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia włoska | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  mlynek | 
	| Przepis czytano już 13390 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |