Bucatini alla carbonara |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 6 Ocena: 4.67 Składniki: - 500 g makaronu bucatini (oczywiście możecie spokojnie użyć spaghetti)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 g chudego bekonu
- 4 jajka
- 300 ml Ramy Cremefine do gotowania
- 50 g parmezanu tartego
- sól morska
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz
|
Opis przygotowania: 1. Ugotuj bucatini w dużej ilości wody z solą morską i łyżką oliwy.
2. Pokrój boczek w paseczki.
3. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka ze śmietaną i 2,5 łyżkami tartego parmezanu. Dodaj sól i pieprz do smaku.
4. Podsmaż boczek na patelni na złoto.
5. Zahartuj makaron pod zimną wodą, dodaj trochę oliwy, żeby się nie sklejał.
6. Wymieszaj boczek z makaronem i wlej sos. Szybko podgrzej całość na małym ogniu (jaja nie mogą się całkowicie ściąć).
7. Podawaj od razu z siekaną natką i parmezanem. |
|
Opis / Uwagi: Bucatini to długie rurki makaronowe, bardzo cienkie, podobne do spaghetti, tylko z dziurką w środku.
Na wstępie lojalnie uprzedzam, że przy tym daniu dieta zaczyna się dopiero od jutra. Ale jest takie proste i oczywiste, że nie sposób sobie odmówić. |
|
Region: Kuchnia włoska |
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 13016 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |