|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Cielęcina duszona z ziemniakami |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 4 Głosów: 8 Ocena: 4.50 Składniki: - 750 g cielęciny
- pęczek włoszczyzny
- 75 g pieczarek
- 500 g ziemniaków
- sól
- 1 cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pieprz czarny mielony
- 2 łyżki oleju
- 1 l rosołu
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka rozmarynu
|
Opis przygotowania: Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju. Włoszczyznę i cebulę pokroić, razem z rozmarynem dodać do mięsa i krótko podsmażyć. Mięso z warzywami podlać rosołem, dusić pod przykryciem, a kiedy będzie prawie miękkie pokroić na grube plastry. Sos rozprowadzić rosołem albo wodą, przetrzeć przez sito, doprawić koncentratem pomidorowym, dodać pokrojone pieczarki. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody i zagęścić sos. Do sosu włożyć plastry mięsa oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki; gotować pod przykryciem do miękkości. |
|
Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 16890 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
nigdy nie sol cielęciny i wołowiny Dodał/a ~Kris dnia 2012-01-28 16:22:57
te mięsa można posolić dopiero na 5-10 minut przed końcem gotowania-duszenia-smarzenia tuż przed podaniem, inaczej najlepsze mięso zamienisz w twardą podeszwę
|
|
|
|