|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Wino z żyta |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 3.33 Składniki: - 5 l żyta
- 1 kg cukru
- 1 łyżka cukru + 10 dkg drożdży i 5 l wody
|
Opis przygotowania: Żyto umyć w ciepłej wodzie, odcedzić i wsypać do gąsiorka - baniaka. 5 l wody zagotować z cukrem, przestudzić do temp. 35°C, dodać drożdże utarte z cukrem, po czym przestudzić do temperatury pokojowej i wlać na żyto do gąsiorka. Odstawić w ciepłe miejsce i owinąć kocem na ok. 4 tygodnie. Gdy ziarna opadną na dno, wówczas wino przelać ostrożnie do butelek, ściągając je z gąsiorka gumowym wężykiem. Butelki szczelnie zamknąć i przechowywać je w cciemnym i chłodnym miejscu. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 6783 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|