Lasagne po neapolitańsku |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 5 Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 9 płatków makaronu lasagne
- 900 g pomidorów bez skórki
- 250 g startego sera mozzarella
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 450 g startego, miękkiego, żółtego sera
- szczypta soli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kostki zmrożonego masła
- przyprawa do potraw kuchni włoskiej
|
Opis przygotowania: Ugotowany makaron odcedzić i wypłukać gorącą wodą. Pojedynczą warstwę rozłożyć na wilgotnej ściereczce i całość przykryć drugą ściereczką. Na małym ogniu podsmażyć rozgnieciony czosnek z 2 łyżkami oliwy. Dodać pomidory, 2 łyżki przyprawy i dusić 35 minut. Sery wymieszać ze startym na tarce masłem i gałką muszkatołową. Formę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć jedną warstwę makaronu, rozsmarować sos pomidorowy i posypać serem. Przykryć drugą warstwą makaronu i układać poszczególne składniki aż do ich wyczerpania. Na wierzchu lasagne posmarować sosem pomidorowym. Całość przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku o temp. 190 stopni. Po 20 minutach odkryć folię i piec kolejne 10 minut. |
|
Region: Kuchnia włoska |
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 8672 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |