Jambalaya |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Porcji: 6 Głosów: 3 Ocena: 2.67 Składniki: - 2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 30 dag mrożonych krewetek
- 35 dag wędzonego kurczaka
- 3 papryki różnego koloru
- 4 pomidory (świeże lub z puszki)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa
- natka pietruszki
- sos tabasco
- 1 liść laurowy
- tymianek
- bazylia
- oregano
- jarzynka
- sól
- pieprz
- olej
|
Opis przygotowania: Kostkę rosołową rozpuszczam w 4 szklankach wody. Dodaje liść laurowy oraz jarzynkę i zagotowuję. W garnku rozgrzewam olej, wkładam posiekane cebule, papryki w paski, posiekany czosnek. Przysmażam ziołami i natką.
Dosypuję ryż. Podsmażam z warzywami aż zrobi się szklisty. Dodaję pomidory, rozgniatam łyżką. Zalewam rosołem. Dodaję w kostkę pokrojonego kurczaka. Na wierzch kładę zamrożone krewetki. Doprawiam sosem tabasco i zapiekam pod przykryciem 20-30 min w piekarniku w temperaturze 220 stopni C.
Jambalaye podawać w naczyniu, w którym się zapiekała!
Poświęcona bakaczom!
Danie "prosto" z Jamajki !!!! |
|
Region: Pozostałe |
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis został dodany przez: agnieszkakarlik |
Przepis czytano już 8616 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |