Modro kapusta |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 4-6 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 mała główka czerwonej kapusty
- ok 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1-2 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- ocet winny
- sól, pieprz, szczypta cukru
|
Opis przygotowania: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wykrawamy głąb, a resztę szatkujemy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kapustę zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy listki laurowe, i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem. Kiedy kapusta zmięknie, odcedzamy ją. Dodajemy przesmażony boczek z cebulką. Dalej podgrzewamy i doprawiamy octem, solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. |
|
Opis / Uwagi: Przepis kuchni śląskiej.
Moja mama zawsze zostawiała odrobinę wody z ugotowanej kapusty i w niej rozgniatała ugotowany kartofel - wygodnie, bo przy jedzeniu nie spada z widelca :) |
|
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 5322 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |