Udka z kurczaka w sosie własnym |
|
Poziom: łatwy Czas: 120 min. Porcji: 5 Głosów: 84 Ocena: 3.95 Składniki: - 5 dużych udek z kurczaka
- 3 duże cebule
- masło do smażenia
- przyprawa do kurczaka
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
|
Opis przygotowania: Cebule obieramy i kroimy w kostkę a następnie smażymy na patelni aż zbrązowieje. Kiedy jest już usmażona przekładamy ją do garnka. Udka nacieramy przyprawą po czym obsmażamy na patelni na złoty kolor a następnie przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą tak aby zakryła mięso. Dusimy potrawę na średniej mocy kuchenki aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia próbujemy sosu i doprawiamy do smaku. Na koniec bierzemy przygotowaną mąkę i zagęszczamy sos. |
|
Opis / Uwagi: Proste i nieskomplikowane danie a jakże smaczne. Typowa kuchnia babuni! |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: katarzynaszwarc |
Przepis czytano już 116411 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 16) |
Czas przybliżony :) Przepis dobry :* Dodał/a ~Kasia dnia 2015-05-31 12:11:36
Ja też robię wg tego przepisu :) Cebuli daje trochę więcej. Czasem robię ze skórą a czasem skórę usuwam , zależy jak kto lubi. Ludzie czemu wy się czepiacie tego czasu ? To nie jest najważniejsze. Zależy kto jak robi więc czas jest podany w przybliżeniu. Masakra ... Jak macie pisać i czepiać się czasu to lepiej nic nie piszcie :)
|
czytac ze zrozumieniem Dodał/a ~skubolek dnia 2014-10-30 00:58:43
czas przygotowania a gotowania to roznica. Czytac i myslec a nie zazdroscic
|
:) Dodał/a ~Aaaa dnia 2013-03-18 14:44:11
Jak dla mnie super, przepis udał się. Dopiero zaczynam uczyć gotować się i sama nie mam zbyt dobrego wyczucia smaku ale PANIE które wyrażają swoją opinie a nie wypróbowały go to proszę o milczenie. Kobiety, czy osoba dodająca ten przepis ma wiedzieć wszystko łącznie z tym na jakim ogniu będziecie smażyć i dusić ?! Ogarnijcie się ja was proszę. Pozdrawiam te które gotują a nie komentują :)
|
czym doprawić sos Dodał/a ~mona162 dnia 2012-05-06 18:10:51
Jakich przypraw użyć do sosu, niby banalne ale ja nie mam zbyt wyostrzonego smaku i chyba nie wychodzi mi taki jak powinien.
|
Kris19 Dodał/a ~TRN dnia 2012-01-29 10:40:22
Cebule pokrojoną w kostkę i przesmażoną na patelni chcesz godzinę gotować?? to trochę chore.
|
Masz rację Dodał/a ~Duch dnia 2011-03-15 17:40:38
"Ktoś kto podał ten przepis nigdy go nie sprawdził! Czas przygotowania kurczaka duszonego wynosi 0k. 40 min. więc skąd te 120 min.?!"- ale najpierw trzeba go złapać ubić i wypatroszyć co w sumie nam daje 120 minut
|
niezłe Dodał/a ~Kris19 dnia 2011-03-07 15:51:16
Ale jak ktoś chce lepiej i drożej to: zamiast wody daj białe wino wytrawne, np: z Chile (10zł/but.), cebulę z patelni gotuj w winie przez 1h i dopiero dodawaj podsmażonego kurczaka. Dodaj ze dwa grzybki i talarki marchewki.
|
Pychota!!! Dodał/a ~ANA71 HAMBURG dnia 2010-12-29 15:53:19
Ja dodałam jeszcze dużo słodkiej papryki wproszku i dużo czosnku,rewelka,pozdrawiam...
|
kilka pytań Dodał/a ~Maggie25 dnia 2010-12-13 02:06:59
Kochane, kilka pytań niedoświadczonej kucharki:
1. przyprawa - czy złota do kurczaka może być?
2. czy można to zrobić bez skór? wyjdzie tak samo?
pozdrawiam!
|
REWELACJA Dodał/a ~Olga dnia 2010-10-27 12:57:55
Właśnie skonczyłam przyzadzać ten przepis, wyszystko zgodnie z poleceniami autorki!! Cebule przysmażyłam- nie zeszkliłam ani nie spaliłam!! Ehh... Chyba, ze Pani Kucharka nie potrafi dopilnować tego, co ma patelni to jasne, że SPALI. Czas to dokładnie 95 minut z uzyciem 2 udek!! Proponuje wyprobowac a nastepnie komentowac. "A jak przygotwać mąkę"?? Matko... ROZTRZEPAĆ W NIEWIELKIEJ ILOSCI WODY (NAJLEPIEJ W SŁOICZKU), DODAWAĆ DO SOSU CIĄGLE MIESZAJĄC!! To tyle... Jak dla mnie?? Przepis REWELKA!!
|
udka Dodał/a ~szanet dnia 2010-09-22 19:57:36
a jak przygotować mąkę ???
|
Pycha! Dodał/a ~Joanna F. dnia 2010-05-18 20:28:19
Czepiają się tylko przemądrzałe znawczynie, tzn. pseudoznawczynie! Przepis jest stary jak świat, nieodmiennie ten sam i nieodmiennie pyszny. Nie gotowany, bo woda odparowuje znacznie podczas duszenia, cebulka brązowa, bo przysmażona a nie zeszklona, jeśli woda jest z tłuszczem i zaledwie zakrywa duże pałki, to jest to duszenie, a przygotowanie pałek, oczyszczenie, obmycie, obsmarowanie, podsmażenie drobno pokrojonej cebulki, następnie pałek (partiami!) i duszenie do miękkości zajmie co najmniej 1,5 godziny, więc proszę się nie popisywać, tylko wziąć za robotę i sprawdzić. Mówi to doświadczona i niemłoda już kucharka.
|
. Dodał/a ~Ewa dnia 2010-02-28 16:49:30
A może własnie osobie która dodała ten przepis, przygotowanie całości wynosi 120min
|
Knot c.d. Dodał/a ~kucharka dnia 2010-02-27 19:33:48
Ktoś kto podał ten przepis nigdy go nie sprawdził! Czas przygotowania kurczaka duszonego wynosi 0k. 40 min. więc skąd te 120 min.?!
|
Knot Dodał/a ~kucharka dnia 2010-02-27 19:30:58
To chyba jest kurczak gotowany a nie duszony?! I cebulka chyba nie ma zbrązowieć, bo to oznacza, że jest spalona, a zezłocić się?Dziwię się, że tak nieciekawy przepis jest top przepisem!
|
Brzmi pysznie Dodał/a blumenfeld dnia 2009-08-27 12:22:01
Chyba jutro wypróbuje na obiad.
|